Vlani chudoba najviac ohrozovala ľudí v Prešovskom kraji

27.08.2013 Prešov


Bratislava (TASR) – Rizikom chudoby boli v minulom roku v rámci Slovenska najviac ohrození obyvatelia Prešovského kraja. Miera rizika chudoby tam dosiahla podľa najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR 19,9 %. Naopak, najmenej ohrození chudobou boli ľudia z Bratislavského kraja, kde ich bolo tomuto riziku vystavených 6,3 %. Vyplýva to z výberového zisťovania o príjmoch a životných podmienkach, ktoré dnes zverejnil ŠÚ SR.


V poradí druhým krajom s najviac ohrozenými obyvateľmi rizikom chudoby bol Nitriansky kraj, za ním nasledoval Banskobystrický kraj. V oboch dosiahla miera rizika chudoby viac ako 15 %.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástol počet ľudí ohrozených chudobou v roku 2012 v štyroch krajoch, najvýraznejšie to bolo v Žilinskom kraji. V Košickom kraji ostala ako v jedinom na Slovensku miera rizika chudoby nezmenená a najviac sa priblížila celoslovenskému priemeru. Ten dosiahol za rok 2012 úroveň 13,2 % a oproti roku 2011 sa zvýšil o 0,2 percentuálneho bodu.

Z hľadiska pohlavia sa pritom ohrozenie rizikom chudoby vyrovnalo. U žien bolo 13,3 % a u mužov 13,2 %. Podľa vekových skupín obyvateľstva boli najohrozenejšími deti do 18 rokov. Ich miera rizika chudoby bola na úrovni 21,9 %.

Výberové zisťovanie ŠÚ SR o príjmoch a životných podmienkach sa uskutočnilo v apríli minulého roka, navštívených bolo 6000 domácností vo viac ako 300 obciach na Slovensku. Slovenská republika ho realizuje od roku 2005 a v súčasnosti sa uskutočňuje vo všetkých 28 krajinách EÚ, v Nórsku a na Islande.
 

Vyberte región